PvdA: rechtvaardige uitvoering kinderpardon

BAARN - De PvdA dringt aan op een rechtvaardiger uitvoering van het kinderpardon. Volgens de partij wordt het zogeheten meewerkcriterium soms te streng toegepast.
De PvdA komt daarom dinsdag met een voorstel in de Tweede Kamer om scherp te laten kijken naar de uitvoering. Fractieleider Diederik Samsom heeft dat maandag laten weten na een gesprek met PvdA'er Esther van Dijken uit het Groningse Winsum. Zij ijvert voor een ruimer kinderpardon. Van Dijken is voorlopig tevreden. Ze zet een actie voor het houden van een speciaal congres even in de ijskast.

ONRECHTVAARDIG

Kinderen of hun ouders zijn verplicht om mee te werken met de procedures. Maar volgens Samsom kan het meewerkcriterium

onrechtvaardig uitpakken als het niet goed wordt gehanteerd. Samsom stelt dat soms al na één gemiste afspraak wordt geconcludeerd dat iemand niet meewerkt. Om hoeveel kinderen het gaat, weet Samsom niet.
Voor een ruimer kinderpardon is steun binnen de PvdA. Tijdens een ledenraad in Nieuwegein begin juni dreigde Van Dijken met het bijeenroepen van een extra congres. David (11) en Daniël (10) uit Baarn voerden tijdens de ledenvergadering nog actie voor een ruimer kinderpardon. Voor de broers dreigt uitzetting en ze hopen dat regeringspartij PvdA ervoor kan zorgen dat ze toch in Nederland kunnen blijven.

EERSTE STAP

Van Dijken ziet de motie van dinsdag trouwens als een "eerste stap", al wil ze uiteindelijk een veel ruimer kinderpardon. Samsom zei ook dat de motie van dinsdag alleen maar een eerste stap is.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.