Rechter moet nog nachtje slapen over foodfestival

UTRECHT - De rechter beslist maandag nog niet over het wel of niet doorgaan van Lepeltje Lepeltje. Buren van het Utrechtse Park Lepelenburg hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Utrecht die de organisatie van het foodfestival een vergunning heeft verleend.
Ze vinden dat de gemeente veel te vaak evenementen toestaat in het park en vrezen natuurschade. Maandag kwamen de partijen voor de rechter in het kort geding, maar de rechter wil nog geen uitspraak doen. Deze volgt dinsdag.
Omwonenden vinden dat de grond van het park te veel wordt aangestampt door de foodtrucks en door zware voertuigen van bijvoorbeeld leveranciers voor het festival. Ook parkeren mensen hun auto's in het park. Volgens de stichting zouden bomen die normaliter tweehonderd jaar oud worden in park Lepelenburg nauwelijks de vijftig halen.

BOMEN ONTZIEN

De festivalorganisatie heeft aangegeven dat de bomen door speciale maatregelen ontzien worden als Lepeltje Lepeltje in het park mag neerstrijken. Dat gaat over speciale gazonbanden en het plaatsen van rijplaten waar de voertuigen op staan. Ook willen zij de foodtrucks niet onder de bomen plaatsen om te voorkomen dat de wortels worden belast.
Omwonenden vinden het ook een slecht plan als de voertuigen op het pad in het park geplaatst worden omdat dit zou gaan om een halfverhard pad, wat poreus is en ook kan inzakken. Volgens de parkopzichter liggen er weinig wortels onder de grond van het pad en zou het met het plaatsen van rijplaten op het pad geen schade aan kunnen richten.
Rondreizend culinair festival Lepeltje Lepeltje heeft dit jaar naast Utrecht en Amersfoort nog zes locaties in Nederland op het programma staan. Behalve eten uit mobiele keukens biedt het evenement muziek van bands en dj's en een markt.

TOEZICHT

Omwonenden stellen dat de gemeente niet voldoende toezicht houdt op de festivals. Het liefst zien zij permanent toezicht of de regels van de vergunning worden nageleefd. De gemeente heeft toegezegd dat er iedere dag controles zullen zijn, maar permanente toezicht is niet haalbaar.

Paul Niezen van de organisatie wil dolgraag dat het doorgaat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.