Eis: 8 jaar voor doodslaan 'Rooie Willem' met sierkip

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar celstraf geëist voor doodslag op de Maarssense glazenwasser Willem Woertman (53), alias Rooie Willem.
Verdachte John R. uit Utrecht verklaarde dinsdag dat hij de man heeft doodslagen met een stenen sierkip in zijn woning aan de Valparaisodreef in Overvecht. Het OM gaat niet voor moord, omdat er geen sprake zou zijn van voorbedachte rade.
De 61-jarige R. had ruzie met Rooie Willem over een schuld die hij bij hem had en over het onderhoud aan een auto. Het geschil leek uitgepraat, maar volgens R. haalde de glazenwasser toch plotseling uit. "Ik zag zijn rechtervuist naar mij toe komen", verklaarde hij.

KIPPIE

R. draaide door na de klap. Op het aanrecht stond volgens hem een 'kippie', een stenen sierdier voor in de tuin dat onder de duivenpoep zat. Hij pakte het en sloeg ermee. Hoe vaak en waar, dat kon de Utrechter zich niet meer herinneren.

OPGEFOKT

Terugdenkend aan de gebeurtenissen zei een emotionele R.: "Ik snap niet waarom ik het heb gedaan. Willem was wel altijd opgefokt. Hij kon erg uitvallen en schelden." De verdachte ontkende aantijgingen dat hij al dagen voor de moord op zoek was naar een wapen.
Volgens de advocaat van R. werd haar cliënt jarenlang door Rooie Willem getreiterd en heeft hij het erg moeilijk in de gevangenis. De Utrechter zou 'doodsbang' zijn geweest voor Willem en hebben gehandeld uit noodweer. De Maarssenaar zou hem in zijn macht hebben gehad volgens getuigen.

KIST

R. verklaarde in de rechtszaal ook dat hij Rooie Willem zelf in een kist heeft gelegd. Hij heeft alleen hulp gehad bij het tillen van de houten kist naar de auto. Drie dagen lang lag het lichaam hierin. Een vriend raadde R. aan zich aan te geven, maar dat wilde de Utrechter toen nog niet. Uiteindelijk reed R. toch naar de politie in Maarssen met het lijk in zijn auto.

GETUIGE

Een getuige in de zaak weigerde maandag te spreken in de rechtbank. De advocaat van R. wilde de man die op de publieke tribune zat horen. De officier van justitie stond ervoor open om dit meteen te doen, maar de getuige zei 'nee'.
De man moest daarop van de rechter de tribune verlaten omdat hij later wel als getuige kan worden opgeroepen. De zitting ging daarna verder, hoewel de advocaat van de verdachte de zaak liever had aangehouden.
In het onderzoek naar de moord is nog een man aangehouden. Hij wordt verdacht van het 'vervoeren' van het lijk van Rooie Willem. Zijn zaak wordt later behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.