RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Valwind trok spoor van vernieling

1/10
PROVINCIE UTRECHT -

Het ergste noodweer is voorbij, maar de komende uren kan het nog steeds flink tekeergaan. Het KMNI verwacht dat het overal kan gaan onweren en de kans op hagel is groot. Ook zijn er windstoten en er is veel neerslag te verwachten.

De kans op wateroverlast is daardoor groot omdat er in de nacht van woensdag op donderdag al sprake was van noodweer. Zo richtte een valwind een ravage aan in de Vechtstreek en het Groene Hart. Ook op andere plaatsen in de regio was er veel overlast en schade door het noodweer.

De valwind veroorzaakte een chaos in Breukelen. Langs de Kanaaldijk-West knapten bijna dertig bomen als luciferhoutjes. Ook waaide door de kracht van de wind een boom op een boerderij op de Woerdenseweg. "Een valwind is een sterke neerwaartse stroming van lucht in een zware bui. Aan de grond buigt die af en dan krijg je een enorme windstoot", zegt weerman Marco Verhoef.


KNAUW

Tien bomen die de valwind wel hebben overleefd worden alsnog gekapt. Dat zegt Rijkswaterstaat. Deze bomen zouden een 'flinke knauw hebben gehad' door het noodweer. "Bij een flinke windvlaag kunnen ze omwaaien op iemands hoofd of auto en dat willen we natuurlijk niet", zegt Cecile Haffmans van Rijkswaterstaat. "Omdat we nu alle materieel op locatie hebben is dit de beste oplossing." Rijkswaterstaat verwacht donderdagavond alle bomen te hebben gerooid en de weg weer te openen voor verkeer.


VECHTSTREEK

Ook de rest van de Vechtstreek is zwaar getroffen door het noodweer. In onder meer Maarssenbroek stonden veel fietspaden blank en in Kockengen hadden de inwoners weer natte voeten. Het dorp staat al snel onder water bij hevige regenval en dit probleem blijkt nog niet opgelost.

In Loenen zijn bomen op auto's gewaaid en stonden veel straten blank. De N201 in De Ronde Venen was donderdagochtend versperd door een omgewaaide boom. De Oude Meije bij Zegveld was afgezet omdat veel bomen dreigden om te vallen.


TUNNEL UTRECHT

Door de hevige regenval liep ook de tunnel bij de Utrechtse Albatrosstraat en de Briljantlaan vol water. De onderdoorgang werd daarom afgezet voor verkeer. De brandweer heeft het water weggepompt. Ook in de hal van station Utrecht Centraal was weer sprake van wateroverlast.

In het zuiden van de provincie vielen de problemen mee. In Vianen en Cabauw viel bijvoorbeeld nauwelijks regen.

Het Verbond van Verzekeraars schat dat er donderdag voor zo'n 20 miljoen euro schade is aangericht in Nederland.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -