Eis werkstraf en vaarontzegging voor bootdrama Maarssen

MAARSSEN - Een 38-jarige booteigenaar uit Oss zou 200 uur moeten werken voor zijn aandeel in het fatale bootongeval twee jaar geleden in Maarssen. Daarbij kwam een goede vriend van hem om het leven. Ook zou de man zeker twee jaar zijn vaarbewijs moeten inleveren. Dat eist het Openbaar Ministerie tijdens het hoger beroep in de zaak.
De man uit Oss wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de vriend. De booteigenaar gaf het roer over aan de 27-jarige man en die kwam vervolgens om leven toen hij zijn hoofd stootte tegen een lage Termeerbrug in Maarssen.
Bij de rechtbank werd de man schuldig verklaard, maar kreeg toen geen straf. De man was al voldoende gestraft, vond de rechtbank. Het Openbaar Ministerie was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem.

ALCOHOL

De advocaat-generaal zegt tegen het hof dat veel te hard is gevaren. Ook had zowel verdachte als het slachtoffer alcohol gedronken. Bovendien beschikte de vriend niet over een vaarbewijs en kreeg hij geen instructies.
"Het is volstrekt duidelijk dat deze verdachte niet heeft gewild dat het zo tragisch zou eindigen", zei de advocaat-generaal, "maar dit ongeluk had voorkomen kunnen worden als de schipper zijn verantwoordelijkheid had genomen en zich aan de regels had gehouden."
De advocaat-generaal trekt een vergelijking met het wegverkeer waar in soortgelijke situaties altijd een straf wordt opgelegd.

ROUWPROCES

De advocaat van de booteigenaar zegt tegen RTV Utrecht dat zijn cliënt maar één ding wil: deze zaak zo snel mogelijk afhandelen. "Hij wil het achter zich laten en werken aan zijn rouwproces."
Toch betoogde de advocaat dat de man geen straf moet krijgen. "De rechtbank heeft bij het vonnis alle belangen al op een zeer goede manier afgewogen. De vrouw van het slachtoffer heeft bovendien aangegeven dat het voor haar onverdraaglijk zou zijn als mijn cliënt een zware straf krijgt."
De uitspraak is over twee weken.

De advocaat voorafgaand aan het hoger beroep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.