Brandweer Utrecht doet mee aan cao-acties

PROVINCIE UTRECHT - De brandweer in Utrecht draait de komende weken zogeheten wachtdiensten. Dat betekent dat de korpsen in Utrecht en Amersfoort wel uitrukken bij alle meldingen, maar daarnaast geen andere activiteiten verrichten, zoals bijvoorbeeld sporten en oefenen.
Het korps doet mee aan een actie naar aanleiding van het stuklopen van cao-overleg. Die begon maandag om 08.00 uur en het is de bedoeling het de hele zomer vol te houden.
Het protest is gericht tegen een plan van de werkgevers om de pensioenleeftijd te verhogen naar 60 jaar. Dat vinden de brandweermensen geen goed idee, omdat ze zwaar en gevaarlijk werk doen. Momenteel ligt deze leeftijd, afhankelijk van het aantal dienstjaren, op 55 tot 59 jaar.
Van de 25 veiligheidsregio's doen er in elk geval acht mee aan de actie: behalve Utrecht ook Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Flevoland, Limburg-Noord en Kennemerland.
Sommige korpsen kiezen een andere lijn bij de invulling van de acties. Ze rukken bijvoorbeeld niet uit als er katten in de boom zitten of kelders zijn ondergelopen. Vakbond FNV Overheid heeft al laten weten te garanderen dat de veiligheid nooit in het geding zal komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.