RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

De J. langer vast in zaak-Everink

1/3
BILTHOVEN - Mark de J. blijft ontkennen dat hij verantwoordelijk is voor de moord op de Bilthovense zakenman Koen Everink. De rechter heeft bij de eerste zitting echter besloten dat hij zijn proces in de gevangenis moet afwachten.

"Dit lijkt wel een verschrikkelijke film", zei de 29-jarige Rotterdammer aan het einde van de zitting. "Ik zit 96 dagen onschuldig vast." Het Openbaar Ministerie beschuldigt De J. van moord.


MOORD

Zakenman Koen Everink (42) werd in maart om het leven gebracht in zijn woning aan de Bilthovense Hoflaan. Hij is meerdere keren gestoken met een mes. De J. ging na de moord met tennisser Robin Haase naar Amerika voor een toernooi, bij terugkomst op Schiphol werd hij aangehouden.


'ONTVOERD'

De J. ontkent betrokkenheid. Hij wijst met de beschuldigende vinger naar vier mannen die hem op de avond van de moord zouden hebben ontvoerd. Hij zou rond de tijd dat Everink werd gedood uit zijn auto zijn gesleurd en achterin gezet. De J. kreeg volgens eigen zeggen een muts over zijn hoofd en hij hoorde mensen zijn auto uit gaan.

Wat die hebben gedaan weet De J. niet, omdat hij naar eigen zeggen niets kon zien. Voor zijn gevoel duurde zijn 'kidnapping' ongeveer tien minuten. De J. zegt maandenlang te zijn lastiggevallen door hen omdat ze informatie over Everink wilden.

Verder wil de verdediging dat meer onderzoek wordt gedaan naar mogelijke andere verdachten. Zo suggereert de advocaat van De J. dat Everink veel jaloerse ex-vriendinnen had.


GOKKEN

De J. zou veel gokschulden hebben bij Everink. Ze besteedden tienduizenden euro's aan pokeren. Justitie ziet dat als mogelijk motief voor de moord, maar De J. ontkent dat.


DOCHTER EVERINK

Namens het 6-jarige dochtertje van Everink zit advocaat Richard Korver in de rechtszaal. Hij zegt dat het meisje momenteel in therapie is. Ze was thuis toen haar vader om het leven werd gebracht.


VERVOLG

De volgende zitting is op 23 september. Het OM wil nog een reconstructie maken en meer getuigen zoeken en spreken. Gedragsdeskundigen adviseren De J. te laten onderzoeken bij het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Mark de J. is onder meer coach van de bekende tennisser Robin Haase. Die speelt maandag in de eerste ronde van het prestigieuze Wimbledon-toernooi.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht