RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Utrecht maakt grote kans op komst Vuelta"

1/5
UTRECHT -

De kans is groot dat de Vuelta in 2019 in Utrecht start. In augustus gaat een grote Utrechtse delegatie naar Spanje om details over het plan te bespreken.

Dat zegt Cor Jansen van het Business Peloton Utrecht tegen RTV Utrecht. Jansen lobbyt al maanden voor de komst van de grote wielerronde. De delegatie die naar Spanje reist bestaat uit (horeca)ondernemers, de gemeente en afgevaardigden uit de wielersport. Ambassadeur van het plan is zesvoudig etappewinnaar Mathieu Hermans.

De gemeente staat volgens Jansen positief tegenover de missie, maar het is nog te vroeg voor toezeggingen. De gemeente wil ook dat het bedrijfsleven meedoet.


ROUTE

Het schema van de eventuele Utrechtse Vuelta is in grote lijnen al bedacht. De startlocatie zou de Jaarbeurs moeten zijn. Op vrijdag(avond) is een tijdrit gepland over hetzelfde parcours als de Tour de France vorig jaar, zaterdag is een etappe die start en finisht in Utrecht. De renners zouden dan onder meer via de Utrechtse Heuvelrug en Gelderland gaan.

De Posbank bij Rheden zou de plek zijn waar de eerste bergtrui te verdienen valt. Ook moeten de renners de dijken over om in waaiers te kunnen rijden. "Het mooiste wat Midden-Nederland te bieden heeft", zegt Jansen.

Zondag begint de etappe opnieuw in Utrecht, om dan wederom via Gelderland naar Zuid-Limburg af te zakken. De finish in Valkenburg is te vergelijken met die van de Amstel Gold Race.


ENTHOUSIAST

De directie van de Vuelta is buitengewoon enthousiast, zegt Jansen. "De Spaanse ronde is het kleine broertje van de Tour en wil meer internationale bekendheid. Wielergek Nederland is daar de ideale plaats voor."

"Utrecht wil zichzelf ook meer internationaal op de kaart zetten en duidelijk de verbinding zoeken met de regio, niet alleen in de provincie, maar ook met Gelderland."


PRIMEUR

"Conceptueel zit het in het hoofd al helemaal in elkaar. We willen het waarmaken door met veel partijen samen te werken", zegt Jansen. Als het plan daadwerkelijk doorgaat, is Utrecht de eerste stad in de wereld die de start of een etappe van de drie grote wielerrondes heeft binnengesleept. In 2015 was de Tour de France in Utrecht, in 2010 kwam de Giro d'Italia langs.

De Vuelta startte één keer eerder in Nederland: dat was in 2009 in Assen.


BUSINESS PELOTON

Aanjager van de grote wielerevenementen in Utrecht is het Business Peloton Utrecht, dat ook een grote rol speelde bij het binnenhalen van de Tourstart. 19, 20 en 21 augustus is de lobbydelegatie in Spanje bij de start van de Vuelta.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -