Zweefvliegclub blijft op Soesterberg

SOESTERBERG - De Amsterdamse Club voor Zweefvliegen (ACvZ) kan de komende dertig jaar blijven vliegen vanaf Vliegbasis Soesterberg. De provincie Utrecht en de zweefvliegclub hebben woensdag een nieuwe overeenkomst getekend.
Dat het op de grond nu goed geregeld is, wil niet zeggen dat de zweefvliegers ook vanaf Soesterberg de lucht in mogen blijven gaan. De vliegclub maakt zich ernstig zorgen over plannen voor een nieuwe aanvliegroute voor Schiphol.
Op dit moment mogen de vliegers van ACvZ ruim anderhalve kilometer hoog boven de provincie Utrecht vliegen. Als er een nieuwe aanvliegroute voor grote vliegtuigen vanaf Tiel komt, is 900 meter de maximale hoogte voor de kleine zweefvliegtuigen. Veel te laag, vinden de liefhebbers.
Achter de schermen wordt met de Luchtverkeersleiding gesproken over aanpassing van de vlieghoogte, maar dat is een kwestie van lange adem, zegt een woordvoerder van de zweefvliegers. Voorlopig blijft de ACvZ dan ook in onzekerheid, al mag de club op Soesterberg blijven.
De zweefvliegers maken al sinds eind jaren '40 van de vorige eeuw gebruik van de vliegbasis. De provincie Utrecht is sinds 2009 eigenaar van de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.