RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onderzoek naar lessen Q-koortsdrama

UTRECHT -

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat onderzoeken welke lessen de overheid heeft getrokken uit de aanpak van de Q-koorts.

Om de epidemie te bestrijden werden een jaar later onder meer dan duizend schapen en geiten geruimd in Bunnik, Achterberg, Kamerik, Zegveld en Groenekan. Door de epidemie in 2007 raakten 100.000 mensen besmet doordat de overheid lang wachtte met het informeren over de risico's van de ziekte. Zeker 25 mensen overleden aan de ziekte.


BELEID

De ombudsman kijkt onder meer naar aanpassingen in het beleid of regelgeving van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezond, Welzijn en Sport (VWS) om besmetting van mensen in de toekomst te voorkomen. Het onderzoek van de ombudsman is vermoedelijk eind dit jaar klaar.

Q-koorts bestaat nog steeds en mensen kunnen nog altijd door dieren worden besmet. Door juridische procedures zijn de verhoudingen tussen slachtoffers van de ziekte en de overheid verhard.


EERDER ONDERZOEK

Vier jaar geleden was er ook al een onderzoek van de Nationale ombudsman naar Q-koorts. De toenmalige ombudsman Alex Brenninkmeijer deed toen een aantal aanbevelingen. Een deel daarvan is nooit opgevolgd. Zo heeft de overheid nooit excuses aangeboden of slachtoffers financieel gecompenseerd.

De Stichting Q-support heeft van het ministerie van VWS 10 miljoen euro gekregen om vijf jaar lang patiŽnten te begeleiden en te adviseren en om onderzoek naar de ziekte op te zetten.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -