RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

André Hazes was ook kroegbaas in Schalkwijk

1/2
SCHALKWIJK - 30 juni 1951. De echte fans weten dat dat de geboortedag van André Hazes is. Vandaag zou de Vinkevener 65 zijn geworden. Wat veel mensen niet weten, is dat de volkszanger ooit ook kroegbaas en inwoner was van Schalkwijk.

Eind jaren '70 bestierde hij Café 't Zwaantje aan de Jonkheer Ramweg. Hij pachtte het pand van Arie van der Kleij. Aan de bar van de voormalige kroeg vertelt Van der Kleij: "Het duurde wel een weekje voordat we eruit waren. Want geld had hij natuurlijk niet."


BILARTTAFEL

Eenmaal in handen van Hazes was het een drukte van jewelste in de kroeg. Zanger Ed Nieman zit op de kruk naast Arie en weet nog goed hoe het er toen aan toe ging. "In de hoek stond een biljarttafel, daar stond André dan op te zingen. En dan kwam ik binnen en riep 'ie: kom lekker zingen!"

Zo ging het er een paar jaar aan toe op de zondag. En dat begon al vroeg op de dag, weet Arie: "Het begon 's morgens als de kerk uitging. Dan kreeg je al de eerste klanten. En dat ging door tot 's avonds elf, twaalf uur."


BIER

Volgens Van der Kleij en Nieman was André zelf de beste klant. "Hoe meer biertjes, hoe meer er gezongen werd", zegt Ed. "Ja, hij lustte ze wel!", lacht Arie. Het was altijd gezellig met de volkszanger. Maar hij had ook weleens nare streken.

Zo was er die befaamde biljarttafel. Die was eigenlijk van Arie. André verkocht de tafel aan iemand en het stukje antiek werd een open haard. "Daar hebben ze best wel wat voor gebeurd, maar ikke niet", lacht Arie met kiespijn.


NIEUW NUMMER

Na twee jaar was André plots verdwenen uit Schalkwijk. Hij heeft later nog jaren in Vinkeveen gewoond en was daar korte tijd ook gemeenteraadslid. Uiteindelijk stierf de zanger in het ziekenhuis in Woerden.

Maar de muziek van Hazes leeft voort. Zo is er zelfs nog een nieuw nummer ontdekt van Hazes. En die muziek vinden de twee heren aan de bar prachtig: "Zijn muziek betekent veel voor elke laag van de bevolking. Hij was een volksjongen en dat zal hij altijd blijven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht