Half miljoen voor jonge Utrechters met schulden

UTRECHT - Utrecht trekt 560.000 euro uit voor hulp aan jongeren die kampen met grote schulden. Tijdens de Voorjaarsnota bleek een meerderheid van de raad voorstander van het voorstel van GroenLinks.
"GroenLinks wil voorkomen dat Utrechtse jongeren met een achterstand aan hun volwassen leven beginnen", aldus fractievoorzitter Heleen de Boer. Ze zegt dat het voor jongeren veel lastiger is om uit de schulden te komen. Volgens haar nemen de problemen vaak alleen maar toe.
Jongeren die bij de gemeente aankloppen, hoeven in het plan niet te rekenen op kwijtschelding. Alle schulden moeten worden terugbetaald. Dat kan door een gunstige betalingsregeling maar ook door te werken voor de stad. De jongeren wordt ook geleerd hoe ze schulden in de toekomst kunnen voorkomen.
Niet alle fracties kunnen zich vinden in het plan van GroenLinks. Coalitiepartij VVD is fel tegen. De fractie zegt dat het een heel verkeerd signaal is als de stad iemand helpt om makkelijk uit de schulden te komen. De liberalen zeggen dat de jongeren hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 42 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar één of meer schulden of betalingsachterstanden heeft, zegt GroenLinks.
Eerder deze week maakte ook het Rijk bekend extra geld uit te trekken voor betere schuldhulpverlening, maar donderdag werd bekend dat er nog veel misgaat. De overheid overschat de zelfredzaamheid van veel burgers, zeggen onderzoekers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.