Renswoude kiest voor vrouwelijke CDA-burgemeester

RENSWOUDE - Petra Doornenbal is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Renswoude. De CDA-politica uit Lopik volgt Wilke Dekker op, die wegens ziekte terugtrad en zich door waarnemer Annelies van der Kolk liet vervangen. De gemeente kiest nu definitief voor haar eerste vrouwelijke burgemeester.
De gemeenteraad van het christelijke dorp roemt haar bestuurlijke ervaring, onder meer als fractievoorzitter van de CDA in de Provinciale Staten van Utrecht. "Zij is representatief en sociaal vaardig en heeft een verfrissende blik op een kleine gemeenschap als Renswoude", zegt de raad.
Doornenbal is achter de schermen actief als bemiddelaar tussen burgers en overheden. Verder is ze voorzitter van de Faunabeheereenheid Provincie Utrecht, voorzitter van de Raad van toezicht van de Stichting Landschap Erfgoed Utrecht en voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein gemeente Lopik.
De voordracht van een gemeenteraad leidt normaal gesproken tot een benoeming bij Koninklijk Besluit. Het streven is om beëdiging door de commissaris van de koning en de installatie door de gemeenteraad op 27 september te laten plaatsvinden in een extra raadsvergadering.
Onder de 390 burgemeesters in Nederland schommelt het aantal vrouwen al jaren rond de twintig procent. Begin dit jaar klaagde het Nederlands Genootschap van Burgemeesters dat het maar niet lukt om meer diversiteit te krijgen. Bovendien lijkt het erop dat vrouwen vooral kans maken in kleinere gemeenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.