Familie Moszkowicz krijgt tapes serie niet

BAARN - In de juridische soap om de tv-serie De Maatschap heeft de familie Moszkowicz een nederlaag geleden. De Utrechtse strafpleiter Yehudi Moszkowicz en zijn vader Robert wilden beslag leggen op de tapes, maar die krijgen ze niet. De rechter zegt dat de vader en zoon hun verzoek niet volledig genoeg hebben ingediend.
De Maatschap gaat over de opkomst en ondergang van "een bekende Nederlandse advocatenfamilie" en is opgenomen in Baarn. De familie Moszkowicz denkt dat de makers uitvoerig hebben geput uit een boek van vader Robert. Vader en zoon wilden daarom de opnames bekijken om te zien of er geen auteursrechten worden geschonden.
De rechter in Utrecht wijst het beslag van de opnames af. Hij zegt dat Yehudi Moszkowicz niet heeft verteld dat de familie al eerder bij een andere rechtbank heeft geprobeerd beslag te leggen op de opnames.
Bovendien is het nog maar de vraag of er wel sprake is van een dreigende inbreuk op de auteursrechten, zoals de familie denkt. Daarover kan pas worden geoordeeld als de VPRO de serie heeft uitgezonden, zegt de rechter. De omroep wil dat dit najaar doen.
Eerder bleek uit een door Moszkowicz afgedwongen onderzoek naar het script al dat er geen auteursrecht is geschonden. Dat was een beperkt onderzoek, zegt Yehudi Moszkowicz. Hij mag nog beslag leggen op het script en het scenario voor een uitgebreide beschouwing van de serie.
De familie geeft de strijd nog niet op. Yehudi Moszkowicz zegt tegen RTV Utrecht dat zijn uiteindelijke doel een uitzendverbod is. De volgende stap wordt het horen van acteurs en castleden, waaronder hoofdrolspelers Daan Schuurmans en Pierre Bokma.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.