RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Kleinste molen van Utrecht herrijst uit as

1/2
OUD-ZUILEN - De Buitenwegse molen in Oud-Zuilen krijgt een nieuwe start. Eigenaar Utrechts Landschap heeft gehoord dat er genoeg oude onderdelen gebruikt kunnen worden om de molen zijn monumentenstatus te kunnen laten behouden. "Het zou prachtig zijn als we hem in het monumentenweekend in september 2017 weer kunnen laten zien", zegt fondsenwerver Florian Hupkes tegen RTV Utrecht.

De crowdfunding die omwonenden en andere liefhebbers van de oude molen al snel na de brand begonnen sloeg direct aan. "De teller staat nu op 27.000 euro en nog steeds bellen mensen dat ze ons willen helpen", zegt Hupkes. "Dat is natuurlijk een grandioos gebaar en een teken van verbondenheid." Daarnaast keert de verzekering enkele tonnen uit om het rode bovenhuis van de molen Buitenweg te herstellen.


RIJKSMONUMENT

De verwoestende brand van 15 maart zorgde voor een ravage. Toch wijst onderzoek uit dat er genoeg onderdelen zijn gered om de status van rijksmonument veilig te stellen. Dat levert onder meer een jaarlijkse bijdrage van vijfduizend euro op. De restauratie zou na de zomer moeten beginnen.

Utrechts Landschap overweegt met de initiatiefnemers van de inzameling een stichting op te richten. Die zou zich dan bezig kunnen houden met onderhoud en evenementen.


UNIEK KOPPEL

De Buitenwegse molen, die overtollig polderwater uitmaalde op de Vecht, vormt met de Westbroekse molen een uniek koppel. De kleinste molen in de provincie stond jarenlang zij aan zij met de grootste. In totaal heeft Utrechts Landschap 23 molens die de status rijksmonument hebben gekregen.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht