Inspectie: Zorggroep Charim scoort onvoldoende

PROVINCIE UTRECHT - Zorggroep Charim staat op een lijst van verpleeginstellingen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Dat bevestigt een woordvoerder van Charim aan RTV Utrecht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht 150 verpleeghuizen die eerder al onder de maat scoorden.
Ook na een vervolgonderzoek blijkt dat Charim bij de 50 slechtst scorende verpleeghuizen van het land hoort. Charim, met locaties in Veenendaal, Zeist, Renswoude, Amerongen, Woudenberg en Rhenen, is dinsdagochtend op de hoogte gebracht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Een woordvoerder van Charim ontkent dat het om een zwarte lijst gaat. Hij zegt dat alles op het gebied van zorg in orde is. De inspectie heeft alleen verbeterpunten aangedragen op het gebied van arbeidsomstandigheden.

ANGSTCULTUUR

"De IGZ heeft eerder al geconcludeerd dat binnen Charim een
zou heersen. Op bepaalde plaatsen binnen de organisatie zou sprake zijn van angst en intimidatie. Dan moet je denken aan het contact tussen leidinggevenden en medewerkers. Naar aanleiding hiervan hebben wij verbeterplannen gemaakt. We wachten nu op de resultaten van die plannen", aldus een woordvoerder.
Charim zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het toezicht op de zorggroep snel wordt opgeheven. Volgens een woordvoerder van de verpleeginstelling is Charim nu in categorie twee geplaatst. Dit houdt in dat er sprake is van vervolgtoezicht. In categorie vier wordt het toezicht pas opgeheven.

ONDERZOEK

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht het afgelopen jaar 150 verpleeghuizen waar eerder problemen waren. 38 daarvan doen het nog steeds niet goed genoeg, waaronder dus Charim.
Bij 11 andere instellingen heeft de IGZ zelfs grote zorgen over de patiëntveiligheid. De complete lijst met namen van verpleeginstellingen die een onvoldoende scoren wordt waarschijnlijk dinsdagavond openbaar gemaakt.
Mogelijk staan daar nog meer verpleeghuizen uit de regio Utrecht op.

Verslaggever Peter Knieriem zet alles op een rijtje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.