Celstraf voor Utrechtse Syriëganger

UTRECHT - De leden van de terreurcel die begin vorig jaar werd opgerold in het Belgische Verviers krijgen celstraffen van dertig maanden tot zestien jaar. De rechtbank in Brussel vindt het bewezen dat de verdachten een aanslag wilden plegen in België. Mogelijk was vliegveld Zaventem bij Brussel een doel.
Een van de bij verstek veroordeelde groepsleden is een Nederlandse Syriëganger. Het zou gaan om Zaid Koulliss (20) uit Utrecht. Zijn paspoort werd in het 'safehouse' van de groep in Verviers gevonden. Hij heeft dinsdag vijf jaar gekregen.

AANSLAG

De groep werd volgens de rechtbank geleid door drie mannen, Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali. Volgens de rechter had de cel via tussenpersoon Abdelhamid Abaaoud continu contact met IS in Syrië. Hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs in november 2015.
Op 22 maart dit jaar vond dan toch een terreuraanslag op Zaventem plaats. Gevolgd door een zelfmoordactie in het Brusselse metrostation Maalbeek.
Volgens een van de advocaten hebben de gebeurtenissen op 22 maart invloed op de uitspraak gehad. "Het is duidelijk dat de schaduw van de aanslagen in Parijs en Brussel over dit dossier hangt", aldus Xavier Carrette.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.