Scholieren zien lachgas niet als drugs

UTRECHT - Lachgas wordt steeds populairder bij scholieren. Ze zien dit niet als drugs, maar als onschuldig middel. Dat blijkt uit onderzoek van het Utrechtse Trimbos-instituut. Acht procent van de scholieren tussen de twaalf en zestien jaar heeft wel eens met het verdovende gas geëxperimenteerd.
Het gas, dat bij jongens en meisjes ongeveer even populair is, geeft een kortdurende maar sterke roes. Hoe ouder de jongeren zijn, hoe meer ze gebruiken.
Scholieren kiezen ook vaker voor een e-sigaret of shisha-pen, een waterpijp op zakformaat. Op de basisschool heeft een op de tien kinderen al ervaring met een elektronische sigaret.
Ook de waterpijp blijkt populair. Bijna een kwart van de middelbare scholieren lurkte hier ooit aan en 7 procent gebruikte de waterpijp recent.
Het is de eerste keer dat het Trimbos-instituut gevraagd heeft naar gebruik van de elektronische sigaret, de waterpijp en lachgas. Op basisscholen werkten 2090 leerlingen mee aan het onderzoek. Op middelbare scholen waren dit er 6714.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.