Utrechtse zorginstellingen op zwarte lijst inspectie

PROVINCIE UTRECHT - De Stichting Careyn, Beweging 3.0 en stichting Antroz horen bij de 11 zorginstellingen in Nederland die onder intensief vervolgtoezicht staan van Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat blijkt uit een lijst met 150 zorginstellingen die staatssecretaris Van Rijn dinsdagavond openbaar heeft gemaakt.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht het afgelopen jaar 150 verpleeghuizen waar eerder problemen waren. 38 daarvan doen het nog steeds niet goed genoeg. Bij 11 andere instellingen heeft de IGZ zelfs grote zorgen over de patiëntveiligheid, waaronder dus het Utrechtse Careyn, Beweging 3.0 uit Amersfoort en Antroz uit Zeist.
De lijst van 150 verpleeginstellingen is onderverdeeld in vier categorieën. Bij zorginstellingen in categorie twee houdt de inspectie nog altijd toezicht, in de vorm van bezoeken en gesprekken met het bestuur.
In deze categorie zitten Stichting Amaris Zorggroep, met vestigingen in Amersfoort, Soest en Baarn. Zorggroep Charim, met locaties in Veenendaal, Zeist, Renswoude, Amerongen, Woudenberg en Rhenen. En de Julia Stichting Agnietenhoven in Amersfoort.
De Stichting Bartimeus in Zeist is ingedeeld in de veilige categorie 4. Bartimeus wordt dit jaar niet opnieuw bezocht door de inspectie. Dat geldt ook voor de Utrechtse stichting Vecht en IJssel en de Stichting Beukenstein uit Driebergen.
De inspectie benadrukt dat de lijst is gebaseerd op hoe de situatie was op de peildatum van 15 maart 2016. Het kan zijn dat verpleeghuizen daarna verbeteringen hebben doorgevoerd, of dat de kwaliteit achteruit is gegaan.
Ook is het volgens de inspectie zo dat er verschillen zijn tussen locaties. Dus de zorg kan bij een locatie van een instelling goed zijn, terwijl dat op een andere locatie niet zo is. Voor de zorginstellingen die nu nog onder verscherpt toezicht blijven staan (categorie 1 en 2) geldt dat de inspectie zorgen heeft over de kwaliteit en veiligheid binnen de héle instelling.
Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden aangedrongen op het openbaarmaken van de lijst. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.