RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eneco verlaagt kosten afsluiten stadsverwarming

1/2
UTRECHT -

Energiebedrijf Eneco verlaagt de kosten voor het afsluiten van stadsverwarming van 3500 euro naar 423. De verlaging komt onder meer nadat Utrechter Bart van den Heuvel stevige kritiek uitte op de hoge kosten die de energiemaatschappij daarvoor in rekening brengt.

Van den Heuvel wil af van de stadsverwarming om over te kunnen stappen op een duurzamere manier van verwarming. Hij zei begin dit jaar naar de rechter te stappen. De Utrechter begon het platform StadsverARming en wilde Eneco zo dwingen om hem tegen geringe kosten af te sluiten van de stadsverwarming. De 3500 euro die het energiebedrijf daar voor vroeg, vond Van den Heuvel absurd hoog.


TEVREDEN

Van den Heuvel is blij met de verlaging. "Ik ben tevreden. Ik heb een jaar lang strijd gevoerd met Eneco, maar als ik het resultaat zie is dat het waard geweest. Het is een overwinning", zegt hij tegen RTV Utrecht.

De verlaging geldt voor alle huizen die Eneco voorziet van stadsverwarming. Dat is een derde van alle stadsverwarmingen in Nederland. "Ik heb nu nog stadsverwarming, maar vanaf 1 augustus kan ik er tegen een redelijk bedrag van af. Eerst was het een bizar bedrag, welke dienst in Nederland kun je niet gratis of tegen een redelijk bedrag afsluiten? Dit is vergelijkbaar met het afsluiten van een gasaansluiting."


KRITIEK

De discussie rondom stadsverwarming leidde tot flinke kritiek op het Utrechtse stadsbestuur. Zo werd eerder dit jaar bekend dat de voorziening een stuk minder efficiŽnt is dan gedacht. Eneco en Utrechtse gemeenteambtenaren wisten daar al langer van, maar lieten dit niet weten aan bewoners.


NIET KLAAR

"Ik ben een jaar geleden begonnen met een website om dit probleem aan te kaarten", zegt Van den Heuvel. Dat is uitgegroeid tot een platform tegen dit soort praktijken. Het probleem met Eneco was het meest schrijnende. Ik ben blij dat dit is opgelost en ik hoop dat het een voorbeeld is voor andere problemen."

Van den Heuvel is nog niet helemaal klaar met zijn strijd: "Er moet een landelijke stichting komen om alle misstanden rondom stadsverwarming op te lossen. Er zijn veel lokale initiatieven van bewoners. Zo zijn er in Den Haag problemen met lekkages in de leidingen van de stadsverwarming. Die mensen wordt geadviseerd niet in hun kruipruimte te komen vanwege de kans op heet water dat lekt. Die problemen gaan we hier in Utrecht ook krijgen als de leidingen ouder zijn. Voor die landelijke stichting wil ik me sterk maken."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -