Provincie wil Oekraïense 'plofkipfabriek' niet

VEENENDAAL - De provincie is tegen de komst van de Oekraïense kipgigant MHP naar Veenendaal. De zogenoemde plofkippenfabriek zou niet bijdragen aan de biologische pluimveesector waar de overheid naar streeft.
De Partij voor de Dieren (PvdD) diende een motie in tegen de fabriek en een meerderheid van de politici in Provinciale Staten steunde die. Alleen de VVD, SGP en het CDA waren tegen.

JAN ZANDBERGEN

De Oekraïense kippen gaan naar vleesverwerker Jan Zandbergen, zijn bedrijf zit aan bedrijventerreinen Nijverkamp. "De stallen van grote fabrieken zoals in Oekraïne zijn van betere kwaliteit dan de Nederlandse",
een woordvoerder van het bedrijf eerder. "We voldoen met deze kip aan alle eisen in Europa."
Maar daar is de politiek het dus niet mee eens. Volgens de PvdD wordt het Oekraïense vlees "onder zeer dier- en milieuonvriendelijke omstandigheden geproduceerd".

RIJK

De provincie gaat nu het Rijk op de hoogte stellen van de wens om de komst van MHP tegen te houden. Eerder uitten de Tweede Kamer-fracties van de SP, ChristenUnie, PvdA, PVV, Groenlinks en PvdD al hun zorgen over de kipgigant in Veenendaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.