"Utrechtse kerkgebouwen kans voor toerisme"

UTRECHT - De toeristische sector in Utrecht kan veel meer profiteren van de grote hoeveelheid kerkgebouwen in de stad. De gebouwen liggen er goed bij en kunnen snel een andere functie krijgen als de kerkgemeenschappen de panden afstoten. Dat zijn de voornaamste conclusies uit het concept van de visie religieus erfgoed van de gemeente Utrecht.
Op verzoek van de gemeenteraad liet het college van B en W onderzoeken hoe het met de vele kerken in de stad is gesteld. Verrassend goed, is de conclusie. Er is geen achterstallig onderhoud en veel gebouwen hebben al een nieuwe, niet-religieuze functie gekregen.
De verwachting is dat de Rooms-Katholieke Kerk en de protestantse kerken steeds meer gebouwen gaan verkopen en daar liggen heel veel kansen, zegt de commissie die de visie opstelde. Als voorbeelden worden onder meer een boekhandel in een Zwolse kerk gegeven en een skatepark in een kerk in Arnhem.

VRIJWILLIGERS

Wel moet de gemeente zorgen voor betere begeleiding van vrijwilligers en kan gedacht worden aan het heffen van entree voor toeristen. Subsidies en specifieke bestemmingsplannen kunnen de markt voor lege kerkgebouwen verstoren en daar moet de gemeente dus voorzichtig mee zijn, aldus de opstellers van de visie.
Utrecht is van oudsher een belangrijk religieus centrum en heeft zelfs twee bisdommen in de stad. Die van de Rooms-Katholieke Kerk en van de Oud-Katholieke Kerk. In oktober houdt de VN een congres in Utrecht over de functie van religieus erfgoed en toerisme.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.