Utrechtse brandweermensen blijven actievoeren

PROVINCIE UTRECHT - De beroepsbrandweer in de regio Utrecht zal ook de komende week actievoeren. Dat hebben de vakbonden FNV en CNV aangekondigd. Ze protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.
De brandweer in Utrecht rukt wel gewoon uit als er dringend hulp nodig is, maar komt bijvoorbeeld niet per se in actie bij een kat in de boom. "We doen alleen maar noodzakelijke werkzaamheden en geen organisatorische klussen meer", zegt Bert de Haas van vakbond FNV. Ook wordt er niet geoefend.
Brandweermensen die op kantoor zitten in Amersfoort zullen dinsdag en donderdag vier uur lang hun werk neerleggen. In de keistad zullen de brandweermannen onder werktijd ook niet gaan sporten.

ONVERANTWOORD

Het protest begon
en is gericht tegen de verhoging van de pensioenleeftijd naar 60 jaar. Nu ligt de pensioenleeftijd, afhankelijk van het aantal dienstjaren, nog tussen de 55 en 59 jaar. "Deze brandweermensen kunnen niet langer doorwerken, want het is het medisch bewezen dat het werk onverantwoord en niet veilig is als ze dat vanaf een bepaalde leeftijd nog doen", aldus De Haas.
Ook op andere plekken in het land voert de brandweer de komende tijd actie.

FNV: "We doen alleen de noodzakelijke dingen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.