RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Bunker' decor rechtszaak bloederige liquidatie

1/2
IJSSELSTEIN -

Van buiten lijkt het een leeg gebouw. De luiken zijn gesloten en voor de entree staan dranghekken. Ze vormen een buffer en alleen via de rechterkant loop je dicht langs de gevel richting de entree. Er klinkt een luide kraak en een garagedeur gaat open. Met stevige snelheid rijdt er een zware auto uit. Je moet maar weten dat dit een rechtbank is.

Want het huis van justitie in Amsterdam gaat volledig op in een omgeving vol autoherstelbedrijven en andere typische industrieterreinondernemingen, ziet verslaggever Jiri Glaap. Toch is de 'Bunker' een bekende rechtbank. Eerder waren hier processen tegen de Hofstadgroep, de Hells Angels en Willem Holleeder.


METAALDETECTOR

"Het moet lijken alsof hier niets is", zegt een beveiliger grappend terwijl tassen door de metaaldetector gaan. Nu is hier ook het proces tegen Bowy T. (23) en Abdelgani El H. (22). Zij zijn verdacht van de liquidatie op de 37-jarige Erragib. Op zondagochtend 17 april wordt de man neergeschoten op de Lanceerplaats in IJsselstein, zijn dochtertje ziet het gebeuren.

Verdachte Bowy T. uit Rosmalen loopt rustig de rechtszaal in. Hij draagt een shirt van de Italiaanse voetbalclub AC Milan. Wakker uit zijn ogen kijkt hij niet en de publieke tribune laat hij links liggen. Er zit wat pers in de zaal en vanuit een andere ruimte volgt 'de benadeelde partij de zitting'. Wie dit zijn wordt niet duidelijk, maar het kan zijn dat er familieleden, bekenden of de advocaat van de geliquideerde ook in het gebouw zijn.


VRIJLATING

Voor de verdachte is dit de dag waarop ze horen of het voorarrest verlengd wordt. El H. is er zelf niet, zijn advocate wel. Volgens haar is hij niet aanwezig, omdat hij weet dat het arrest toch wel verlengd wordt. Bowy T. is er wel, omdat hij hoopt dat er aan zijn voorarrest een einde komt. Zijn advocate voert het woord en vraagt om vrijlating.

Maar de aanklager wil niets weten van een vrijlating. "Er is een Kalashnikov gevonden, er zijn bivakmutsen vol DNA-sporen en op kleren van beide heren zijn schotresten gevonden." Voor de aanklager is dit genoeg bewijs om ook Bowy in voorarrest te houden want niets wijst op zijn onschuld. En zo denkt de rechter er ook over.


TRALIES

De twee blijven de rest van het proces achter tralies. Op 6 september komen ze weer voor de rechter. Dan is er een regiezitting en zal het gaan over het onderzoek dat nog volop gaande is. Voor de verdachten staat er nog een observatie in het Pieter Baan Centrum op het programma, maar de advocate van El H. zegt al dat haar cliŽnt daar niet aan meewerkt. Bowy staat er wel voor open.

Het is een klein, maar duidelijk voorbeeld van hoe de zaak ervoor staat. De twee mannen worden verdacht van een het hetzelfde feit: medeplegen. Want wie er op 17 april heeft geschoten, daar is nog geen sluitend bewijs voor.

Verder is er nog het volgende probleem voor het Openbaar Ministerie: Bowy T. ontkent en Abdelghani zwijgt. Verklaringen van de verdachten zijn er niet en dus is het OM volledig afhankelijk van andere onderzoeksresultaten. Tot nu toe lijken alleen de twee twintigers te weten wat er zich precies op de parkeerplaats heeft afgespeeld en waarom de ochtend van 17 april zo bloederig was.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -