"NL-Alert werkte tijdens brand De Meern"

DE MEERN - Tijdens de grote brand in De Meern functioneerden de waarschuwings- en informatiesystemen naar behoren. Dat schrijft het Utrechtse college in antwoord op vragen van D66. Wel erkent het gemeentebestuur dat de politie in eerste instantie last had van de grote toestroom van mensen die naar de brand kwamen kijken.
De brand bij transportbedrijf Goes ging eind vorige maand gepaard met veel rook en stank. Het vuur en de rookpluimen waren tot in de wijde omtrek te zien en de hulpdiensten rukten massaal uit. Er werden onder meer NL-Alerts gestuurd om mensen te waarschuwen.

OORZAAK

D66
na de brand dat er veel mensen waren die geen NL-Alert hadden gekregen, ondanks dat hun telefoon daar juist voor was ingesteld. Maar bij de inzet van de controleberichten blijkt volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat het systeem werkt. "Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de alerts niet goed functioneerden. Mochten deze signalen er wel zijn, dan wil het college samen met het ministerie bekijken daar de oorzaak van is en wat er aan gedaan kan worden", schrijft het college.
De gemeente zegt verder dat het moeilijk is na te gaan of er Utrechters zijn die onterecht geen nood-sms kregen. Wel klopt het volgens het college dat niet iedereen eind vorige maand alle NL-Alerts heeft ontvangen. Maar dat komt omdat de berichten niet allemaal naar hetzelfde gebied gestuurd zijn.

POLITIE

D66 vroeg zich ook af of er genoeg politie op de been was om toeschouwers op afstand te houden. De gemeente geeft toe dat dat in het begin lastig was, maar dat er uiteindelijk voldoende personeel was om de situatie "op te schalen en het gebied af te zetten".
De gemeente schrijft ook dat de website van de gemeente goed functioneerde tijdens de grote brand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.