Eis vier jaar en tbs voor steekpartij IBB

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel en tbs met voorwaarden geëist tegen de verdachte van de steekpartij op de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht. De officier van justitie zegt dat Zeno van der V. tijdens het incident begin maart verminderd toerekeningsvatbaar was. Vandaar dat hij geen poging moord ten laste legt, maar poging doodslag.
Bij de rechtszaak waren ook Sanne en Brend aanwezig, de twee studenten die gewond raakten tijdens de steekpartij. Ook familieleden en vrienden van studentenvereniging Veritas zaten in de zaal. "Niet alleen op de slachtoffers, maar ook op de vereniging heeft het incident grote impact gehad. Vanuit het niets kan zoiets gebeuren", zei de officier.
De verdachte verklaarde die bewuste avond bij studentenvereniging Veritas te zijn geweest. Van der V. zou daar contact met Sanne hebben gezocht, tegen de wil van het slachtoffer in. "Ik had haar verteld dat ik depressief was", zei Van der V. tegen de rechter.
Brend bracht Sanne die nacht naar huis omdat ze bang was. Van der V. ging er vervolgens achteraan en wachtte haar op met een mes. Een getuige werd rond dat tijdstip wakker van hard geschreeuw en zag hoe Brend bebloed op straat lag.

MES

In het huis van de verdachte werd later een bebloed mes gevonden en ook op de deurklinken van zijn huis zaten bloedsporen. Een bloedproef uren na het incident wees uit dat Van der V. alcohol had gedronken, maar het was niet veel. De verdachte zegt dat hij zich niets van het incident
.
Tijdens de zitting bleek dat Van der V. na het incident zelfmoord probeerde plegen. Hij werd uren na het incident met een touw om zijn nek onder een brug aangetroffen. Het touw bleek te lang, waardoor de poging mislukte.

VERLIEFD

De 23-jarige Utrechter zou geobsedeerd zijn door Sanne. De liefde werd echter niet beantwoord. Tijdens eerdere verhoren gaf Sanne te kennen dat zij het contact met Zeno als "beklemmend" ervoer.
"Ik had angst, maar heb nu een geluksgevoel dat ik nog leef", zo sprak Sanne de verdachte toe. "Ik kijk nu altijd over mijn schouder, maar probeer het leven ook op te pakken." Ook voor Brend had de steekpartij grote impact.
"Van der V. probeerde ons mee te trekken in zijn misère. Dat vind ik laf. Overal waar ik kom beginnen mensen over de littekens die ik heb opgelopen. Ik denk aan haartransplantatie, kaalheid in de familie. Iedereen ziet dan mijn litteken", aldus Brend in een schriftelijke verklaring die door zijn moeder werd voorgelezen.

STOORNIS

Tijdens de rechtszaak kwam ook de psychische gesteldheid van Van der V. aan bod, ondanks het verzoek van de advocaat om dit achter gesloten deuren te bespreken. Volgens een psychiatrisch rapport heeft Van der V. een persoonlijkheidsstoornis en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Zijn studie liep niet en het meisje waarop hij verliefd was wilde hem niet.
Volgens de onderzoekers is de kans groot dat Van der V. in herhaling valt. "Hij zit nu helemaal aan de grond en dat zijn ingrediënten voor een agressieve explosie", aldus het rapport.

STRAF

Het OM hintte eerder tijdens de zitting al op tbs, met een gebiedsverbod als voorwaarde in de behandeling. Hij hoeft niet opgenomen te worden in een gesloten instelling. Dat is dus uiteindelijk ook de eis geworden. De verdachte zei toen open te staan voor behandeling, maar een tbs-maatregel "wel zwaar" te vinden.
De advocaat vroeg zich verder af of een gebiedsverbod verstandig is vanwege de hulp van sociale contacten in de behandeling. Volgens de reclassering is een dergelijk verbod echter onvermijdelijk voor een goede behandeling. De advocaat gaat niet voor vrijspraak voor zijn cliënt.
Van der V. zei tijdens de zitting graag zijn studie te willen afmaken. "Het liefst in Utrecht."

Mark van der Wel voorafgaand aan de rechtszaak
Verslaggever Mark van der Wel was bij de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.