Wijntje bij kledingwinkel mag

OUDEWATER - Een proef waarbij een kledingzaak een klant een glas wijn serveert, mag voorlopig gewoon doorgaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) hoeft het experiment niet te stoppen, vindt de rechtbank in Den Haag.
Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater is blij met de uitspraak. "We willen het liefst de handhaving inzetten op echte overlast, zoals drankverkoop aan 18-minners of evenementen waar veel te veel wordt gedronken, dan op de wereldwinkel die af en toe een fles wijn verkoopt."
Verhoeve uitte begin dit jaar kritiek op de strikte naleving van de Drank- en horecawet. Volgens hem werkt dit niet praktisch. "De wet stamt uit de jaren dertig en is niet meegegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen", aldus de burgemeester in een interview met VNG Magazine. Hij wil een proef om te kijken of minder regels zinvol is.

KORT GEDING

De Koninklijke SlijtersUnie had eerder een
aangespannen tegen de VNG. De brancheorganisatie vindt dat de VNG overtreding van de Drank- en horecawet aanmoedigt. Officieel zijn mengvormen van horeca en winkels volgens de Drank- en Horecawet verboden. Gemeenten gedogen echter de mengvorm in de proef.
De rechtbank vindt de rol van de VNG als overkoepelende organisatie beperkt. Het is aan de individuele gemeentebesturen om deel te nemen aan de proef. "De SlijtersUnie heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag", aldus de rechtbank.
De vraag of de individuele gemeenten onrechtmatig handelen als ze aan de proef deelnemen, moet beantwoord worden door de bestuursrechter, aldus de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.