RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Veenendalers schrikken van hogere afvalstoffenheffing

1/2
VEENENDAAL - Zo'n 1500 huishoudens in Veenendaal moeten rekening houden met een hogere afvalstoffenheffing komend jaar. Dat schrijft de gemeente aan de Veenendalers. Sinds dit jaar moeten bewoners in Veenendaal betalen voor elke volle kliko restafval die ze langs de weg zetten.

De afvalinzameling werkt voor Veenendalers anders dan voorheen. Afval dat te scheiden is moet in de juiste container gestopt worden. Het restafval blijft over en voor elke container met restafval moet betaald worden.

Begin volgend jaar krijgen inwoners daar de rekening van. Bewoners die nog steeds elke drie weken hun restafval langs de weg zetten, betalen de hoofdprijs.


BELLEN

De gemeente kreeg zo'n 300 telefoontjes naar aanleiding van de brief. Een aantal mensen wilde meer informatie over de afval-spelregels. Maar ook zijn er mensen die de brief als betuttelend ervaren. Volgens de gemeente is dat absoluut niet de bedoeling.

"Nou dat vind ik jammer. Het is niet de bedoeling om betuttelend te zijn", zegt wethouder Marco Verloop. "De bedoeling is om mensen in een vroeg stadium te informeren en alert te maken op wat ze aan het doen zijn. Het was positief bedoeld en dat dan betuttelend is gevonden, dat vind ik jammer."


SUCCESVOL

De gemeente zegt dat het nieuwe beleid succesvol is. "Veenendaal is massaal aan het gescheiden inzamelen geslagen" zegt de wethouder.

Het ziet er naar uit dat de gemeente het doel dat 75 procent van het afval in de gemeente gescheiden moet zijn, ook gaat halen. "Het scheiden van afval is goed voor de eigen portemonnee en voor het milieu", aldus Verloop.

Veenendaal is niet de enige gemeente waar het afval op een andere manier in rekening wordt gebracht. Ook in Amersfoort en Utrecht moeten inwoners per keer betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht