Utrecht wil strengere regels voor rondvaartboten

UTRECHT - Het wordt te druk op de Utrechtse grachten en daarom gaat de gemeente ingrijpen. Utrecht wil een betere balans tussen de belangen van bewoners, ondernemers en toeristen en daarom gaat het vergunningensysteem op de schop.
Het plan heeft met name gevolgen voor de rondvaartboten. Die hadden tot nu toe een vergunning voor onbepaalde tijd, maar in de toekomst moet er een einddatum aan die vergunningen komen. Soortgelijke maatregelen leidden recent in Amsterdam tot grote ophef en een blokkering van de Amstel als gevolg.

AANTREKKELIJK

Karel Schuttevaer, eigenaar van de grootste rondvaartexploitant van de stad, maakt zich voorlopig geen zorgen over de plannen. "Ook na een einddatum zullen er ongetwijfeld rondvaarten nodig zijn. Wij maken de stad namelijk aantrekkelijk. Het zou alleen wel heel fijn zijn als de gemeente met ons in gesprek gaat over de ideeën."
De gemeente sluit niet uit dat er in de toekomst geloot moet worden als er meerdere aanbieders voor rondvaarten komen. Ondanks dat Schuttevaer daar niet enthousiast over is, is het bedrijf niet van plan om in actie te komen.

VOORDELEN

Schuttevaer erkent dat het druk is op het Utrechtse water, maar ziet daar ook de voordelen van in. "Het is zeker op de Oudegracht heel druk. Maar dat maakt het juist ook heel leuk als rondvaartboot zo tussen al die kano's, bootjes en waterfietsen op het water. Onze schippers zien dat als een sport."
De gemeente wil ook afdwingen dat rondvaartboten milieuvriendelijker worden.

"De drukte maakt het ook leuk op het water"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.