Bierkelder opent in Everdingen

EVERDINGEN - Bierliefhebbers die hun trappisten- en abdijbieren, dubbels, bokbieren en geuzes willen laten rijpen, kunnen voortaan terecht in Everdingen. In het dorpje bij Vianen opent Fortbrouwerij Duits&Lauret de eerste bierkelder voor particulieren in Nederland.
Net als wijn kunnen ook goede bieren worden gerijpt, zeggen de initiatiefnemers."Bieren krijgen een ronder, zachter, zoeter, fruitiger en portericerend karakter." Niet iedereen wil het gerijpte bier ook zelf drinken. Het bier zou ook geschikt zijn als belegging.
Meestal is vijf jaar rijpen voldoende, maar wel in een goed geklimatiseerde omgeving, stelt initiatiefneemster van de Nationale Bierbank en zytholoog (bierkundige) Fiona de Lange. "De muren van de forten zijn zo'n twee meter dik. Het massieve beton voorkomt snelle opwarming en afkoeling."
In het fort is de bierkelder twee jaar geleden al ingericht, maar die was tot voor kort alleen beschikbaar voor horeca. Momenteel rijpen ruim achtduizend bieren in de kelders van de drie bierforten die Nederland telt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.