Meer bewegen in de zorg door 'beweegtas'

Mevrouw Geurts uit Lopik beweegt graag.
Mevrouw Geurts uit Lopik beweegt graag. © RTV Utrecht
LOPIK - Overgewicht is een groot probleem bij mensen met een beperking en daarom komt Philadelphia Zorg nu met de zogeheten beweegtas. In de tas zitten allerlei spelmaterialen, variërend van een voetbal tot een tennisbal. Daardoor moeten cliënten meer gaan bewegen.
De tas werd oorspronkelijk ontwikkeld om mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren meer te bewegen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 80 procent van de mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking inactief is. Overgewicht komt vaak ook voor.
Ook ouderen bewegen volgens bewegingsspecialist Karin Volkers te weinig. "We bewegen eigenlijk allemaal te weinig maar dit geldt zeker ook voor ouderen. Ze hebben er vaak geen zin in." Stimuleren lijkt het toverwoord.

INSPIRATIEBOEKJE

In de tas zit een inspiratieboekje met meer dan 50 activiteiten die ieder op zijn eigen niveau kan doen. Mevrouw Geurts woont in een woonzorgcentrum in Lopik. Ze voelt zich zeker niet te oud voor de spelletjes. "Je denkt eerst: 'Waarom zou ik als oud mens nog gymmen?' Maar je blijft er toch fitter door."
Mevrouw Geurts kent de voorbeelden van leeftijdsgenoten die geen zin hebben in beweging te komen. Zelf zou ze niet anders meer willen. "Je bent met een groepje onder elkaar en je hebt de grootste lol. Ik kan het iedereen aanraden."
De Amersfoortse zorgorganisatie hoopt dat de tas op korte termijn binnen de gehele ouderenzorg wordt ingezet.

'Beweegtas' zet aan tot meer bewegen in de zorg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.