Utrechtse ooggetuige aanslag Nice: iedereen is in shock

NICE/UTRECHT - In het Franse Nice is donderdagavond een aanslag gepleegd. Een vrachtwagen is op de boulevard op mensen ingereden tijdens de viering van de nationale feestdag. Volgens de autoriteiten zijn er meer dan tachtig doden en achttien zwaargewonden.
In de vrachtwagen werden later geweren en handgranaten gevonden, meldde burgemeester Christian Estrosi van Nice op de Franse televisie. Volgens hem heeft de aanslagpleger ook op de menigte geschoten. De politie heeft de aanslagpleger gedood.

IN SHOCK

Laila uit Utrecht was een van de getuigen van de aanslag. "We hoorden schoten en mensen begonnen te gillen en rennen. Toen zijn we gaan kijken wat er aan de hand was en toen lagen er allemaal doden op straat", zei ze donderdag tegen de NOS.
"Iedereen is in shock. Er is ons wel geadviseerd hier te blijven. Ik wacht eigenlijk totdat het hotelpersoneel zegt dat we mogen gaan of we moeten blijven", aldus Laila in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.
Laila is in Frankrijk voor een taalcursus. Haar ouders willen dat ze zo snel mogelijk naar huis komt, vertelde ze op de radio. "Mijn vader belde me net al dat hij gelijk voor me ging boeken. 'Je komt morgen naar huis', zei hij. Op dit moment kan ik nog niet helemaal helder nadenken en bedenken wat ik wil."

NOODTOESTAND

President Hollande kondigde tijdens een persconferentie aan dat de noodtoestand die Frankrijk invoerde na de terroristische aanslagen in Parijs van november vorig jaar, met drie maanden wordt verlengd.
Donderdag zei Hollande nog dat er een eind zou komen aan de noodtoestand. "We kunnen de noodtoestand niet voor onbepaalde tijd verlengen, dat heeft geen zin. Dat zou betekenen dat we niet langer in alle omstandigheden een republiek met een rechtsstaat zijn'', aldus Hollande.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de hele nacht contact gehad met de autoriteiten in Nice, maar heeft geen meldingen ontvangen over Nederlandse slachtoffers. Ook heeft niemand zich gemeld die daar nog iemand mist, zegt een woordvoerster.

Laila uit Utrecht: Het is alsof je in een film zit
Treinreizigers op Utrecht CS over de aanslag in Nice
Beelden van de aanslag in Nice

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.