Bouw Skaeve Huse voor aso's gaat beginnen

UTRECHT - Na acht jaar gaat eindelijk de schop in de grond voor de komst van de zogenoemde Skaeve Huse. De gemeente Utrecht heeft een overeenkomst gesloten met Esprit Projectontwikkeling voor de bouw van 7 huisjes, speciaal voor onaangepaste bewoners.
Utrecht hoopt dat de bewoners beter functioneren in een prikkelarme omgeving en hoopt tegelijk de overlastgevers uit de normale woonwijken te halen.

RODE DOOS

Het idee voor de huisjes stamt uit 2008 maar het viel de politiek niet mee om een geschikte locatie te vinden. In 2013 werd uiteindelijk een locatie gekozen, aan het Verthorenpad, op de plek waar jarenlang muziektheater De Rode Doos stond. De locatie is geschikt, omdat er nauwelijks omwonenden zijn en er toch allerlei voorzieningen zoals winkels en openbaar vervoer in de buurt zijn.
Omdat de oorspronkelijke projectontwikkelaar de financiën niet rond kreeg belandden de plannen opnieuw in de wachtkamer. "We zijn blij dat we nu wel met een ontwikkelaar hebben kunnen afspreken dat de Skaeve Huse er gaan komen", zegt wethouder Geldof.

DERTIG HUISJES

Stichting De Tussenvoorziening wordt de beheerder van de zeven woonunits en de beheerdersunit. Volgens De Tussenvoorziening is er enorme behoefte aan de huisjes. Dertig huisjes zou de stichting ook met gemak kunnen vullen met bewoners. "Mensen die in de wijk waar ze nu wonen overlast veroorzaken maar tegelijk mensen die in de wijk ook heel veel overlast ervaren", zegt woordvoerder Willem Lammerink.
Hij noemt luidruchtige bewoners en mensen met een verzamelstoornis als voorbeeld van bewoners die geschikt zijn voor de Skaeve Huse.

PRODUCTIE

Esprit Projectontwikkeling zegt dat de huizen in september in een fabriek in productie zullen gaan. Op de locatie in Utrecht wordt een fundering gebouwd waar de woonunits vervolgens op geplaatst kunnen worden. Naast de 8 units bouwt de projectontwikkelaar ook enkele honderden studentenunits op de locatie.
De studentenunits moeten volgend jaar zomer beschikbaar zijn.

"We zouden wel dertig huisjes kunnen vullen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.