RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: drie jaar cel en tbs voor serie-aanrander

1/2
UTRECHT -

Ferdinand K. die verdacht wordt van een reeks aanrandingen in Utrecht, moet van justitie drie jaar de cel in. Daarnaast wil het OM dat hij tbs met dwangverpleging krijgt.

K. stond maandag voor de rechter vanwege zes aanrandingen in Utrecht in het najaar van 2015. Tijdens de inhoudelijke behandeling bleek dat hij in het verleden al eerder de fout in ging. Rond 1998 werd hij gestraft voor een verkrachting, in 2000 kreeg hij een tbs-behandeling opgelegd vanwege een poging tot verkrachting.

Nu moet hij zich verantwoorden voor het aanranden van zes vrouwen eind vorig jaar. Tijdens de rechtszaak waren ook recente slachtoffers van de serie-aanrandingszaak aanwezig, meldde RTV Utrecht-verslaggever Martin de Wit. Bij aanvang verklaarde K. vrijwel direct schuldig te zijn aan de vergrijpen waarvan hij wordt verdacht.


LASTIGGEVALLEN

De 41-jarige verdachte gaf toe in het najaar meerdere vrouwen te hebben lastiggevallen, op een avond sloeg hij zelfs twee keer toe.

Stelselmatig betastte hij al zijn slachtoffers in het kruis. Een van hen zou hij op de fiets hebben vastgegrepen en bij haar borsten, benen en kruis hebben gepakt. Een ander was zwanger toen zij werd aangerand. "Dat heeft het slachtoffer een ellendige zwangerschap bezorgd", vertelde de officier van justitie.

De slachtoffers sloegen stevig van zich af, zo werd duidelijk tijdens de inhoudelijke behandeling. De verdachte ging er vervolgens telkens vandoor. Ook zou K. in alle gevallen dronken zijn geweest.

"Opvallend is dat de verdachte de hele periode beseft heeft dat hij verkeerd bezig was. Hij had zichzelf blijkbaar niet in de hand", meldt verslaggever Martin de Wit. "Tegen één slachtoffer zei hij zelfs: sla me maar. Dat heb ik verdiend."


SLACHTOFFERS

Tijdens de inhoudelijke behandeling kwamen ook de vrouwen aan het woord die het slachtoffer zouden zijn geworden van K. "Ik kon niet meer alleen zijn na de aanranding. Werken ging niet meer. Ik ben boos", zo verklaarde een van de vrouwen huilend in de rechtszaal. "Dit is een gebeurtenis die ik niemand toewens. Het verandert je onbezorgde leven totaal."

De 40-jarige verdachte toonde berouw van zijn daden. "Ik heb er veel spijt van. Ik baal ervan dat ik geen hulp heb ingeroepen", zo sprak hij in de rechtszaal. K. zou gefrustreerd zijn door het kwijtraken van een baan en het niet kunnen krijgen van een relatie.

K. zei niet opnieuw tbs te willen als straf voor zijn daden. Hij zei het vertrouwen in deze maatregel te hebben verloren. Dit zou ook de reden zijn dat hij niet meewerkte aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum.

Ook de advocaat gaf na de eis van het OM aan geen tbs te willen. Volgens haar is de verdachte 16 jaar van onbesproken gedrag geweest. "Hij kan het dus wel", zei ze.

De rechtbank doet op 1 augustus uitspraak.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -