Agenten nemen Facebookers mee in heli

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - De luchtvaartpolitie organiseert dinsdag via social media een 'open dag'. Agenten delen tijdens hun dienst informatie over hun werkzaamheden en over de meldingen die ze krijgen.
Volgens de Landelijke Eenheid Politie in Driebergen is er een duidelijke reden voor het initiatief. "We veroorzaken wel eens overlast, want een heli maakt natuurlijk lawaai. We krijgen dan ook vaak vragen waarom we ergens rondvliegen en hoe lang dat gaat duren. We willen ze daarom eens een kijkje in de keuken laten nemen", zegt woordvoerder Dennis Janus.

REALTIME

Belangstellenden kunnen de werkzaamheden volgen via
en
. "Als er meldingen zijn, dan zullen we later via social media uitleggen waarom we uitrukten. Het is dus niet realtime, omdat we niet alle informatie kunnen geven over hoe we bijvoorbeeld boeven vangen", zegt Janus.
Er kan dinsdag een kijkje worden genomen tijdens de avonddienst, zegt Janus "We hebben acht politieheli's en we zullen er twee gaan volgen. We starten om 14.00 uur. Die dienst begint met een briefing. We horen dan altijd welke verzoeken we hebben gekregen van de korpsen in het land en of er zich bijzonderheden voordoen in het luchtruim."

VERMISSING

Tijdens de 'open dag' kunnen de belangstellenden volgens Janus zien dat het werk van de heli belangrijk is. "We werken niet voor de lol en doen het niet voor niks. We vliegen voor de veiligheid en ook 's nachts als het moet, zoals bij een vermissing of om boeven te vangen."
De dienst meedraaien gaat trouwens niet automatisch. Belangstellenden moeten klikken op 'geïnteresseerd' of 'gaat'. Zodra er dan een bericht is geplaatst, krijgen ze er een melding van.

"We vliegen natuurlijk niet voor niks."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.