Vijf tips om de hitte te verdragen

Zoek verkoeling in het bosbad van Leersum!
Zoek verkoeling in het bosbad van Leersum! © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is bloedheet en het wordt alleen maar warmer. Vandaag gaat het kwik naar 30 graden, morgen bereiken we zelfs op sommige plekken de 33.
In de provincies Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg is zelfs het Nationaal Hitteplan van kracht. In Utrecht (nog) niet, maar toch willen we u de volgende vijf tips niet onthouden.

DRINK

Het klinkt als een open deur: drinken bij warm weer. Maar het RIVM benadrukt dat het óók heel belangrijk is te drinken als u geen dorst heeft. Drink meer dan u gemiddeld zou doen op een dag met normale temperaturen. En let erop dat ouderen en chronisch zieken in uw omgeving voldoende drinken.
IJskoud water drinken heeft een averechts effect. Beter is het om bijvoorbeeld lauwwarme thee te drinken. Alcohol drinken kan onhandig zijn, u wordt waarschijnlijk een stuk sneller aangeschoten.

WAAI

Het Rode Kruis heeft een hittewaaier ontworpen die u uit kan printen.
downloadt u de voorkant,
de achterkant. Hoe steviger het printpapier, hoe beter hij waait en hoe koeler u het heeft. De waaier wordt ook gebruikt bij de Nijmeegse Vierdaagse. Als u geen printer heeft en creatief bent kunt u natuurlijk altijd zelf een waaier in elkaar knutselen.

BOSBAD

Zoek verkoeling in één van de bosbaden die onze provincie rijk is. Ze zitten in
,
en
. Voor de bosbaden is het warme weer zeer welkom. Eerder klaagden de baden over het slechte zomerweer: door de kou en regen vielen de bezoekcijfers tot nu toe enorm tegen.
Behalve de bosbaden zijn er natuurlijk nog een boel meer plassen, meertjes en rivieren waar u een verkoelende duik kan nemen. Zoals bijvoorbeeld de Maarsseveense Plassen en de Vinkeveense Plassen. Maar voordat u dat doet moet u zeker even kijken op Zwemwater.nl of het water wel geschikt is om in te zwemmen.

WIT

Draag witte kleding, dat is veel koeler dan donkere. Sommige mensen denken nog wel eens dat het een broodjeaapverhaal is, maar niets is minder waar! Donkere kleding houdt warmte veel meer vast. Maarten van Rossem kan erover meepraten.

HUIS DICHT

Het lijkt verleidelijk om alle ramen en deuren in uw huis te openen, maar beter houdt u ze gewoon dicht overdag. Pas 's avonds, als de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt, kunt u ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.