RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Afname oude dieselauto's in Utrecht het grootst

UTRECHT -

In de stad Utrecht is het aantal oude dieselauto's op de weg sinds 2010 met 79 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de vier grote steden was de daling in Utrecht het grootst.

Landelijk is er sinds 2010 een afname van 67 procent, in de stad Utrecht ligt dat zelfs op 79 procent. Dit jaar staan in de vier grote steden nog in totaal 17.000 oude diesels geregistreerd. In Rotterdam is de daling 75 procent, gevolgd door Den Haag (66 procent) en Amsterdam (64 procent).


MAATREGELEN

De daling komt onder meer door maatregelen die drie van de vier grote steden troffen om het gebruik van dieselauto's van voor 2001 terug te dringen. Utrecht en Rotterdam stelden een milieuzone in waarmee oude diesels uit delen van de stad werden geweerd.

Wie in het bezit was van een dieselauto van voor 2001, kon gebruikmaken van een sloopregeling. Den Haag had een soortgelijke maatregel. Vorige maand werd overigens al bekend dat het aantal oude diesels in Utrecht de afgelopen drie jaar met 69 procent is afgenomen.


KRITIEK

De mileuzone in Utrecht kreeg de laatste tijd veel kritiek, onder meer van het CDA die zo snel mogelijk van de milieumaatregel af wil. De partij reageerde op een onderzoek van TNO waaruit niet kan worden opgemaakt of de lucht in de stad schoner is geworden door de milieuzone.

Ook andere partijen waren eerder kritisch. Volgens de VVD heeft de maatregel tot nu toe een veel te geringe bijdrage aan het milieu geleverd als je het afzet tegen de kosten en overlast die de zone voor de overheid en burgers veroorzaakt.

Dinsdag oordeelde de rechter nog dat sommige verkeersborden die de Utrechtse milieuzone aangeven te onduidelijk zijn. Een man die vorig jaar werd beboet op de Oudenoord, stapte naar de rechter en wist zijn boete met succes aan te vechten.



Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -