RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse Heuvelrug eerste dementievriendelijke gemeente

1/3
UTRECHTSE HEUVELRUG -

Utrechtse Heuvelrug is de eerste gemeente in Nederland die getest is op dementievriendelijkheid. Voor de test werden agenten, boa's en medewerkers van de gemeente benaderd door zogenoemde mystery guests.

De test is een initiatief van Alzheimer Nederland en in het leven geroepen vanwege de toenemende vergrijzing. Daardoor neemt het aantal mensen met dementie toe. Dementerenden blijven ook steeds langer zelfstandig wonen.


TEST

Ook burgemeester Frits Naafs werd aan de test onderworpen. "Een dame kwam tijdens een vergadering met een wethouder binnen met een vraag. Zij speelde een verward persoon. Als je dan goed handelt volgens bepaalde criteria, dan slaag je voor de test", vertelt Naafs.

Geheel dementievriendelijk is Utrechtse Heuvelrug niet. "In 19 procent van de gevallen hebben we het tijdens de test niet goed gedaan. Daar gaan we van leren en de tips die we hebben gekregen, gaan we in onze organisatie bespreken."


TABOE

Volgens Naafs zit er een taboe op dementie. "Toen we dit onderwerp bespreekbaar maakten binnen de organisatie, merkten we dat veel medewerkers in hun privésituatie te maken hebben met dementie."

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug woonden vorig jaar zo'n 1200 inwoners met dementie. "Dit aantal loopt op tot 2600 in 2040. Dat klinkt allemaal nog ver weg, maar we hebben er allemaal in ons dagelijkse leven mee te maken en dan is het handig dat je wat handvatten aangereikt krijgt om ermee om te gaan."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -