Wijntje in Wereldwinkel: Nieuwegein voor de rechter

NIEUWEGEIN - De gemeente Nieuwegein staat donderdag voor de rechter. De Koninklijke SlijtersUnie wil dat de gemeente stopt met het gedogen van alcoholverkoop in bijvoorbeeld de Wereldwinkel of kledingwinkels. Nieuwegein is een van de gemeenten die meedoen aan een pilot om deze vorm van alcoholverkoop te gedogen.
De slijters zijn bang dat de wet te ruim wordt geïnterpreteerd en dat er daardoor concurrentie komt voor hen. Bovendien denken ze dat gemeenten de handhaving niet goed hebben geregeld.

ACCIJNZEN

Als het misbruik met alcohol uit de hand loopt, gaan de accijnzen op alcohol omhoog en daarvan zijn de slijters de dupe, vrezen ze. Daarom verzet de Koninklijke SlijtersUnie zich met hand en tand tegen de proef van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Inmiddels zijn de slijters met 25 gemeenten in gesprek om tot een oplossing te komen. Maar de gemeenten willen de pilot afmaken. Daarom komt het nu met Nieuwegein, als eerste gemeente, tot een kort geding. De Koninklijke SlijtersUnie wil afdwingen dat de rechter de proef stopt.

RECHTER

Eerder oordeelde
al dat de koepelorganisatie VNG de proef niet hoeft de stoppen. Donderdag 28 juli wordt duidelijk of dat ook geldt voor een indivuduele gemeente, zoals Nieuwegein. Dan doet de rechter uitspraak in de zaak.

"We vrezen oneerlijke concurrentie."
Op bezoek bij de Wereldwinkel in Nieuwegein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.