Aantal leden van bibliotheken daalt niet meer

AMERSFOORT - De 156 Nederlandse openbare bibliotheken telden vorig jaar samen, net als een jaar eerder, zo'n 3,8 miljoen leden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Koninklijke Bibliotheek. Daarmee lijkt een eind gekomen aan een jarenlange daling.
Het papieren boek is dan ook nog lang niet afgeschreven. In 2015 werden er ruim 73 miljoen papieren boeken uitgeleend. Dat is 1 procent meer dan in het jaar daarvoor. Het CBS publiceerde vrijdag ook voor het eerst cijfers over het aantal uitgeleende e-books. Daaruit blijkt dat er vorig jaar 4 miljoen elektronische boeken uitgeleend.

E-BOOKS

Ook in de bibliotheek in Amersfoort merken ze dat e-books steeds populairder worden. "6 procent van de verkochte exemplaren is een e-book. Van de geleende exemplaren is tussen de 4 en 5 procent een e-book. Dat was niet zo lang geleden nog 2 of 3 procent", zegt Kees van Hensbergen van Bibliotheek Eemland.
Volgens het CBS hoeven de bibliotheken zich over de jongeren geen zorgen te maken. Die blijven papieren boeken lenen. Het zijn vooral de volwassenen die liever vanaf een scherm lezen.

ZOMERPIEK

In Amersfoort lenen ze vooral veel boeken uit in de zomermaanden, zegt Van Hensbergen. "We zien echt een piek in juli. Mensen die met de auto op vakantie gaan lenen daarbij nog een papieren boeken. Leden die met het vliegtuig op vakantie gaan lenen een e-book."

Verslaggever Peter Knieriem op zoek naar e-books in de bibliotheek in Amersfoort.
"Een papieren boek is toch anders dan een e-book."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.