Politie neemt vrijwilligers uit de buurt mee op surveillance

UTRECHT - Hakan Keskin dacht dat het een grap was. Zondagavond ziet hij een tweet van de wijkagent in Kanaleneiland. Die twittert: "Mijn homie gaat zo naar huis door 'n blessure ... Ben solo ... Wie wil mee op surveillance vanavond?"
De politie laat al een paar maanden regelmatig burgers meegaan op surveillance met de wijkagenten. Niet alleen in Utrecht, maar ook in andere steden.
"Het is een manier om verbinding te zoeken met mensen in de wijk", zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Utrecht. "Van de mensen die meerijden horen wij ook weer wat er speelt."
Hakan reageert op het bericht: "Je neemt gewoon een willekeurige vrijwilliger mee?" Pas wanneer de politiewagen voor zijn deur staat dringt tot hem door dat het geen grap is maar echt.
"Het begon allemaal met een beetje rustig door de wijk rijden, tot we de eerste melding kregen. Daarna was het letterlijk van de ene melding naar de andere."
Voordat Hakan echt instapt heeft hij eerst een gesprek met de wijkagent. Het politiewerk is risicovol en daarom kan het zijn dat wanneer er echt iets gebeurt, een heterdaad-misdrijf of bedreiging, de agent Hakan ergens afzet.
"Heb altijd gedacht dat de politie hier een saaie baan had. Gister zag ik dat niet zo is." Hakan vindt één melding wel heel opmerkelijk. Er kwam een bericht binnen dat een groep gemaskerde jongens was gezien: "Dat was even schrikken." De surveillance auto gaat erop af. "Toen we kwamen bleek dat ze bezig waren met een videoclip."
Eenmaal weer thuis twittert Hakan naar de agent: "Was een waanzinnige ervaring! Superleuk! Bedankt @WijkagentenKEN." En de reactie: "Graag gedaan vriend! Was goed je erbij te hebben!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.