RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechts ballingsschap Filipijnse rebellenleider lijkt ten einde

UTRECHT - Er lijkt een eind te komen aan het ballingschap van de Filipijnse rebellenleider Josť Maria Sison in Utrecht. De nieuwe Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft een eenzijdig bestand afgekondigd met maoÔstische rebellen waarvan Sison leider is.

In een toespraak in het parlement riep de nieuwe president de rebellen op ook de wapens neer te leggen en zo de weg vrij te maken voor vredesoverleg. De 77-jarige Sison zegt blij te zijn met de oproep van Duterte. De twee kennen elkaar omdat Sison ooit docent was van Duterte.

Als het inderdaad lukt om vrede te sluiten, komt een einde aan de strijd die in de jaren '60 oplaaide en aan zo'n 30.000 mensen het leven kostte. Vredesbesprekingen zouden inmiddels zijn begonnen.


UTRECHT

Sison leeft al bijna 30 jaar in ballingschap in Utrecht. Hij was daar bijna tien jaar geleden onderwerp van onderzoek door het Openbaar Ministerie. Er werd gedacht dat hij vanuit Utrecht opdracht gaf voor moorden op politieke tegenstanders. Justitie kreeg de zaak niet rond en Sison kwam op vrije voeten.

Volgens Sison lag het anders. De rebellenleider zegt dat een Filipijns moordcommando naar Utrecht was gekomen om hem om het leven te brengen. De huurlingen zouden daar echter vanaf hebben gezien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht