Uniek stuwcomplex na 50 jaar op de schop

© RTV Utrecht
AMERONGEN - De stuwcomplexen van Driel, Hagestein en Amerongen zijn al sinds 1960 aan het werk om het water op peil te houden. Nu worden ze klaargemaakt voor de toekomst.
Rijkswaterstaat noemt het een bijzonder project. "Het is de eerste keer dat deze complexen, die uniek zijn in de wereld, gerenoveerd worden", zegt woordvoerder Christel Holleman. Met de operatie is in totaal honderd miljoen euro gemoeid.
De stuwen rond de Lek zorgen er al ruim 50 jaar voor dat het water niet te hoog of te laag komt te staan. Dat is nog steeds een belangrijke taak. Holleman: "De drie stuwen zorgen er voor dat het water in de Nederrijn en Lek op peil blijft zodat de scheepvaart voldoende water heeft om doorgang te vinden." Het verschil tussen voor en na de stuw bedraagt drie meter.

TOEKOMST

Maar de stuwen zijn verouderd. Naast een grondige renovatie komt er een belangrijke aanpassing. Rijkswaterstaat wil de stuwen voortaan bedienen op één plek, vanuit Amerongen. De centrale wordt daarom onderhanden genomen en dat is een flinke klus. Verder worden de sluisdeuren en de schuiven aangepast aan zwaardere schepen.
Als de stuwen uit het water worden gehaald komt er een geïmproviseerde stuw voor te liggen om het waterpeil op hoogte te houden. "Daarvoor bouwen we een tijdelijk keermiddel, die komt voor de half ronde kommen te staan. En die houdt dan eventjes de functies van deze stuwcomplexen in stand", zegt omgevingsmanager Norbert van der Hoek van Rijkswaterstaat.

GEEN HINDER SCHEEPVAART

Bijna 40.000 schepen varen ieder jaar door de sluizen bij Driel, Amerongen en Hagestein. Tijdens de verbouwing varen die gewoon door. "Het scheepvaartverkeer heeft geen last van de werkzaamheden aan de stuw. Op het moment dat wij de renovatie aan de sluizen dan zal de sluis 10 weken gestremd zijn", aldus Van der Hoek. De schepen kunnen dan om de sluizen varen.
In 2019 zijn alle werkzaamheden klaar en dan worden de stuwcomplexen 24 uur per dag, 7 dagen in de week bediend.

Verslaggever Richard ging een kijkje nemen bij de stuw.
Amerongse stuw krijgt opknapbeurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.