RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

RvS: Plannen nieuwe gebouwen bij Utrecht Centraal voldoen niet

1/2
UTRECHT -

De gemeente Utrecht moet opnieuw kijken naar de plannen voor twee nieuwe gebouwen bij het Utrecht Centraal. Het Noord- en het Zuidgebouw moeten aan de stadskant van het station komen maar omwonenden en Hoog Catharijne stapten met succes naar de Raad van State. De bouw mag voorlopig niet beginnen.

Bewoners van appartementen in Gildeveste vinden dat het Noordgebouw veel te hoog gaat worden. Ook vrezen ze voor hun privacy en extra geluidsoverlast. In het gebouw tussen Utrecht Centraal en het Smakkelaarsveld moeten een hotel, appartementen, kantoren en winkels komen.

De Raad van State vraagt zich net als de bewoners af waarom het Noordgebouw zo hoog moet worden. De gemeente krijgt deopdracht om voor het eind van dit jaar aan te geven waarom het Noordgebouw een hoogte mag krijgen van zo'n 41 meter.

Ook moet de gemeente opnieuw kijken naar de parkeernormen voor zowel het Noord- als het Zuidgebouw, waarin woningen, winkels, horeca en een sportschool zijn gepland. Hoog Catharijne zegt dat de nieuwe parkeergarage onder het Jaarbeursplein veel te klein wordt voor alle bewoners en bezoekers van de nieuwe gebouwen. Ook op dat punt moet de gemeente het bestemmingsplan aanpassen.

"Als ze dat gedaan hebben dan zal de Raad van State verder gaan met de beoordeling van deze plannen. En in de tussentijd geldt dat voor beide bestemmingsplannen voorlopig geen werkzaamheden mogen worden verricht in het gebied", aldus woordvoerder Wendy van der Sluijs van de Raad van State.


VERTRAGING

De start van de bouw van de twee panden stond gepland voor dit jaar, maar dat zal vertraging oplopen. Volgens de gemeente was de bouwvergunning nog niet verleend.

Ontwikkelaar ABC Vastgoed van het Zuidgebouw baalt van de uitspraak. "Dat gebouw komt er wel, alleen nu wat later", zegt een woordvoerder. Hij zegt dat voor de parkeernormen makkelijk een oplossing kan worden gevonden. "Dan huren we gewoon ergens plekken bij."

D66 heeft over de uitspraak schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. De fractie wil weten wat de gevolgen zijn voor de vele werkzaamheden in het stationsgebied.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -