Vandalen bekladden klassieke trein 'Hondekop'

AMERSFOORT - De Hondekop, een trein uit 1954 die de afgelopen jaren werd opgeknapt in Amersfoort, is afgelopen weekend beklad met graffiti. De vrijwilligers van Stichting Hondekop, die het treinstel adopteerde van de Nederlandse Spoorwegen, zijn er kapot van. Pas een maand geleden werd de restauratie van de klassieker voltooid.
Jarenlang werkten tientallen vrijwilligers aan de Mat'54. Dat werk is in een nacht teniet gedaan, zegt radiomaker en treinengek Erik de Zwart tegen RTV NH. De vandalen sloegen toe op een terrein van ProRail in Amsterdam.
Het is niet de eerste keer dat het treinstel geteisterd wordt door vandalen. In februari 2014 gebeurde dit ook al eens.

OPKNAPPEN

Het treinstel was tot 1996 in gebruik door de Nederlandse Spoorwegen. Daarna nam Stichting Hondekop de klassieker over. Zes jaar geleden raakte het toestel zo in verval dat de vrijwilligers hard aan de slag gingen om de Hondekop weer in de oude staat terug te krijgen. Een maand geleden was dit harde werk eindelijk voltooid.
Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft ook een zogenoemde Hondekop in het bezit. Dit toestel uit 1962 werd vorig jaar bespoten met graffiti.
De vrijwilligers zijn inmiddels begonnen met het schoonmaken van de trein.

Vrijwilligers maken de Hondekop schoon.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.