RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM wil badmeesters en leraren vervolgen voor verdrinking Salam

1/2
RHENEN - Het Openbaar Ministerie in Utrecht wil drie schoolleraren en twee badmeesters vervolgen voor de verdrinking van een Syrisch meisje in Rhenen. Dat laat een woordvoerder weten aan RTV Utrecht.

De 9-jarige Salam, die nog geen diploma had, werd vorig jaar na het schoolzwemmen dood gevonden op de bodem van zwembad 't Gastland. Het OM wil de toezichthouders vervolgen voor "dood door schuld en grove nalatigheid".

Eind augustus komt er een besloten zitting bij de rechter-commissaris waarin getuigen en deskundigen worden gehoord. Daarna wordt er besloten of er inderdaad vervolgd kan worden.


IN DIENST

"Zolang er geen uitspraak is dat er verwijtbare fouten zijn gemaakt door onze badmeesters blijven zij gewoon in dienst. Medewerkers zijn nu gewoon nog in dienst, zegt een woordvoerder van zwembadexploitant Optisport.

"Gezien de ernst van de zaak verwachten wij wel dat het OM zoveel mogelijk onderzoek doet om erachter te komen wat er gebeurd is. Ik snap dat het OM het onderzoek doorzet. Dit zegt nog niet dat er een veroordeling komt."

Directeur Karin Majoor van de Ericaschool wil niet reageren op het nieuws. "Het was een zwaar en heftig jaar. En ik probeer in deze vakantie om de ellende even achter me te laten."


SCHOK

De dood van Salam maakte diepe indruk in Rhenen. Op de Ericaschool was slachtofferhulp voor de klasgenoten van Salam. De kinderen werden door speciaal getrainde rechercheurs gehoord.

Salam woonde in Rhenen nadat ze uit SyriŽ was gevlucht met haar familie. Ze werd volgens Islamitisch gebruik kort na haar dood in Nederland begraven omdat een uitvaart in SyriŽ door het oorlogsgeweld daar onmogelijk was.


ADVOCAAT

De advocaat van het gezin vindt dat het zwembad nalatig is geweest. Na de zwemles zou Salam nog bij het douchen zijn gezien. Het personeel van het zwembad had moeten opletten dat ze niet terugkeerde naar het water, oordeelt de advocaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht