RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vervolging na zwembaddrama Rhenen "heel uitzonderlijk"

RHENEN -

Het is "heel uitzonderlijk" dat vijf zwembadmedewerkers mogelijk door het Openbaar Ministerie (OM) worden vervolgd wegens dood door schuld en grove nalatigheid. Dat zegt Andrť de Jeu, directeur van Vereniging Sport en Gemeenten.

De vijf zijn volgens het OM schuldig aan de dood van Salam. Het 9-jarige meisje overleed vorig jaar tijdens schoolzwemmen in het Rhenense zwembad 't Gastland. Drie leraren van haar school en twee zwembadmedewerkers zouden onvoldoende hebben opgelet.

Volgens De Jeu komt het amper voor dat het OM tot vervolging overgaat. "Vooral omdat Łberhaupt weinig verdrinkingsgevallen gebeuren in zwembaden, zeker tijdens schoolzwemmen."


PROTOCOL

Toch is het niet de eerste keer dat het gebeurt. Ruim tien jaar geleden deed zich in Nieuwegein een soortgelijk incident voor, waarna schoolzwemprotocollen werden gemaakt. De Jeu is verantwoordelijk voor die protocollen.

"Kern daarvan is: wie is op welk moment waarvoor verantwoordelijk. Al op het schoolplein begint die verantwoordelijkheid. Protocollen zijn er zodat Šls een ongeluk gebeurt, je kan vaststellen dat alles wat gedaan kon worden om het te voorkomen, is gedaan."


VOORKOMEN

Ongelukken helemaal uitsluiten kan volgens De Jeu niet. "In Nederland wordt jaarlijks meer dan 100 miljoen keer gezwommen. Gelukkig doen zich weinig ongelukken voor. Maar dat ze soms gebeuren is een vaststaand gegeven."

Het is niet gek dat het OM de schuld zoekt bij vijf verschillende mensen. "Op zichzelf zou je dus kunnen stellen dat er in ieder geval voldoende toezichthouders waren."


UITSPRAAK

Als de vijf inderdaad schuldig worden bevonden aan de dood van Salam, zal Vereniging Sport en Gemeenten kijken wat dat voor de toekomst gaat betekenen. "Direct na de uitspraak, toetsen we waar het protocol, waar nodig, moet worden aangepast."


VERANTWOORDELIJKHEID

De Jeu denkt dat de verantwoordelijkheid van het drama best wel ergens anders dan alleen bij de twee badmeesters zou kunnen liggen. "Bij het bestuur van het zwembad bijvoorbeeld. Die vergaderen misschien drie keer per jaar, maar het zou best wel kunnen dat zij ervoor aansprakelijk zijn."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -