RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ook Utrechtse luchtkwaliteit voldoet niet aan Europese normen

PROVINCIE UTRECHT -

Ook in Utrecht voldoet de luchtkwaliteit nog niet overal aan de Europese normen. Dat zegt Milieudefensie. De actiegroep eist nu van de Staat dat de luchtkwaliteit overal in Nederland binnen een half jaar voldoet aan de normen.

Een dagvaarding hierover is maandag ingediend bij de rechtbank in Den Haag. Volgens Milieudefensie doet Utrecht goed z'n best, maar is de stad er nog niet. In de stad wordt met name op de Catharijnesingel de Europese norm overschreden.

"De gemeente Utrecht neemt maatregelen, maar je ziet wel dat het Rijk bijvoorbeeld de A27 gaat verbreden. Dat zal meer verkeer aantrekken. Daarmee hef je eigenlijk de eerdere verbetering op en dat is erg zonde", aldus Anne Knol van de milieuorganisatie.

Op dit moment worden in ons land de normen nog op tientallen plaatsen overschreden, met name door te hoge concentraties fijnstof en stikstofdioxide die veroorzaakt worden door verkeer en intensieve landbouw. Volgens Milieudefensie gaan hierdoor elk jaar vele duizenden mensen eerder dood, meldde de Volkskrant dinsdag.


MAATREGELEN

De luchtverontreiniging in Nederland neemt al jaren af, onder meer door strenge maatregelen die gemeenten nemen. Utrecht voerde vorig jaar een milieuzone in, waardoor oude dieselauto's niet meer in de binnenstad mogen komen. De effecten daarvan zijn onduidelijk.

Ook op landelijk niveau worden nieuwe maatregelen voorbereid. Toch is dat volgens Milieudefensie geen reden om achterover te leunen. Zo zijn er ook maatregelen zoals het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 km/u die het probleem volgens de actiegroep alleen maar erger maakt.

Overigens stapte actiegroep Urgenda eerder met succes naar de rechter om het Nederlandse klimaatbeleid aan te scherpen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -