Utrechter voor Duitse rechter voor plofkraken

UTRECHT - Een 25-jarige Utrechter is woensdagochtend voor de rechter verschenen in het Duitse Aken. Mohamed A. wordt verdacht van het opblazen van twee geldautomaten eind vorig jaar en lidmaatschap van een criminele bende. Als hij wordt veroordeeld kan hij 15 jaar celstraf krijgen.
A. werd op 21 november opgepakt na een plofkraak in Flörsheim am Rhein. Volgens de Duitse justitie heeft hij een geldautomaat met gas opgeblazen. De Utrechter werd aangehouden bij een tankstation. Daar stond een Audi geparkeerd die bij de plofkraken in Flörheim am Rhein en Alsdorf waren gebruikt. Daarbij werd zo'n 220.000 euro buitgemaakt.

AUDI-BENDE

Snelle Audi's worden veel wordt gebruikt door jonge criminelen uit Utrecht en Amsterdam. De Duitse pers heeft die criminele groep 'Audi-bende' gedoopt. Het Duitse Openbaar Ministerie denkt dat A. lid is van die bende. De Utrechter zelf ontkent dat. Hij zou de auto alleen hebben gestolen en daarna hebben verkocht en gerepareerd.
De zitting van vandaag is de eerste in een reeks van zes. De Duitse justitie maakt vlak voor de uitspraak de eis bekend. Die staat gepland op woensdag 17 augustus.

PLOFKRAKEN

Zo'n 250 Utrechtse en Amsterdamse criminelen, veelal van Marokkaanse afkomst, plegen volgens de politie regelmatig plofkraken in het buitenland. Met een snelle Audi rijden ze vervolgens terug naar Nederland, in de hoop de Duitse politie van zich af te schudden. Dat gaat wel eens mis, soms met
.
Zondag werd bekend dat in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen dit jaar al meer plof- en ramkraken geweest dan in heel 2015. De teller staat op tachtig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.