"Echtpaar smolt gestolen sieraden om in goudstaven"

NIEUWEGEIN - Een Romafamilie uit Nieuwegein heeft vermoedelijk jarenlang gestolen sieraden omgesmolten tot goudstaven. Dat zou een half miljoen euro hebben opgeleverd. De bijstandsuitkering van het gezin is inmiddels stopgezet. Dat bleek woensdag tijdens de rechtszaak tegen het gezin waar het AD bij was.
In een schuur bij het huis van het gezin stonden twee smeltovens. Die waren bij toeval ontdekt nadat de thuiswonende zoon van Misa T. en zijn vrouw Suzane D. in Duitsland was opgepakt voor een roofoverval. In het ouderlijk huis vond de politie verder veel sieraden waaronder 123 ringen en tientallen hangers, oorbellen en kettingen.
Volgens bronnen van het AD maken T. en D. deel uit van een grote Romafamilie die kinderen inzet om met babbeltrucs geld en sieraden bij ouderen te stelen. T. zou de buit opgekocht hebben en de juwelen in de smeltoven hebben gestopt.
SERVIË
Via het Servische bedrijf van de verdachten zouden de goudstaven zijn verkocht aan een Duitse firma. Die heeft voor zeker 250.000 euro aan goud en zilver van de familie gekocht, zo blijkt uit de administratie van de Duitsers.
Het gezin ontkent de aantijgingen. Het zou gaan om goud dat al lang in de familie was. Tijdens de rechtszaak zou Suzane D. precies vertellen hoe ze aan de juwelen zijn gekomen, maar dat is er niet van gekomen. Het gezin was op vakantie toen de zaak diende en de advocaten wisten van niets.
De rechtszaak woensdag was snel voorbij. De advocaten van het gezin kregen volgens de krant een dossier van 300 pagina's mee over de vermeende uitkeringsfraude.
Op 16 november gaat de zaak verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.